Categories
Finalist Assessment Studio 4

Den

Date: November 2019
Size: 2.5m x 2.5m x 2.2m
Material: Bamboo

Matchsticks are proven to be smaller than originally thought when placing them next to plaster forms and projecting them onto the architecture that they are inspired from. Through the experimentation of CUA and DYS/Functional in the Week 5 Exhibition, there was a want to go larger and to physically involve the architecture of the building, to merge the sculpture and building as one. Experimenting with bamboo that reached a length of 2.5 meters, there was an ability to see the scale to which the sculpture could reasonably reach, as well as what could be handled. The initial triangular structure was difficult to build due to its height and length, as the bamboo would move around. It was tied to the wall via a screw and a piece of string due to its fragility. The simplicity of the bamboo design was inspired by that of Utopian Architecture, bringing the natural environment back into the building and allowing more space for nature to grow. Due to the struggles of the creation of this structure, smaller structures would be designed for the future. Using string, the structure was weak and able to move around, so this was an element that needed to be re-thought about. The structure created a room, much like in the self build technique of Walter Segal where standard sizes would be used throughout the building.

1 reply on “Den”

Leave a Reply